Jante, jante och jante. Varför skall det vara så himla svårt att visa på möjligheterna i något som andra gör som kan bli riktigt bra? Den 12 februari börjar SvT sända "dokumentärserien" Klass 9A som utvecklats efter en idé av Thomas Axelsson på Strix Television AB. Dom senare har utvecklat en serie TV-format och producerat program som Farmen, Humorlabbet, Förkväll, Efterlyst, Insider, Grannfejden, Design: Simon och Tomas samt Expedition Robinson. Lustigt nog finns det inte ett ord om Klass 9A på Strixs webbplats.
Mitt intryck är att Dagens Nyheters redaktion faktiskt verkar ha en vilja av att lyfta fram bra saker som sker i och runt den svenska Skolan. Alltså sätter de rubriken "Bästa lärarna lyfter sämsta klassen" när de skriver om den nya SvT-satsningen. På motsvarande sätt, fast tvärtom, väljer facket den negativa sidan när Skolvärlden rubricerar sin artikel som "Lågpresterande TV-elever bättre än påstått". Samma vinkel kör Sydsvenskan i "Redan duktiga elever ska ’räddas’ på TV".
Fredrik Svensson bloggar om det här och lyfter fram TV:s insikter kring dramaturgi. Han skriver bland annat:
"Min huvudpoäng var då att detta kommer påverka läranderesultatet i i skolan framöver och därför bör man i skolan lära sig av dramaturgerna från exempelvis Strix, Baluba, Jarowskij etc."
Dessutom skriver Fredrik ingående om hur de på Rektorsakademien varit med i diskussionerna med Strix och SvT kring idéns utveckling. Även om han tycker det är trist att det inte gick åt Rektorsakademiens håll (med modernare pedagogik), så haussar han satsningen och ser fram emot den ökade exponeringen av bra skolutveckling.
Och här kommer det där med idéerna in. Jag kritiserar ibland Fredrik Härén (som jag djupt beundrar) för hans idé om att kreativitet är viktigare än kunskap (se filmen om ni inte sett den). Själv tycker jag att handling är viktigare än kreativitet och idéer. De senare är ganska värdelösa om man inte gör nåt av dom. Som nu Strix och SvT gjort. Samtidigt som deras projekt gick från idé till handling under 2006 satt jag själv i några möten med ledningen för ett annat TV-produktionsbolag med samma idé (nåja, lite bättre 🙂 utan att det blev något. Inte så värdefullt, även om jag lärde mig en del av det hela och förhoppningsvis sådde några frön på vägen.
Låt oss titta på serien och se vad vi kan lära oss. Jag tror det blir en fantastisk positiv inblick i den svenska skolan. Jag hoppas att Strix kan utveckla formatet och sälja den på världsmarknaden. Jag vill att det blir en framtida svensk exportsuccé. Jag ser fram emot att massor av svenska högstadieelever vill ha dom bra grejorna som dom ser att eleverna i Klass 9A fått vara med om.