Barn bildas av bankerna

Vi människor lär oss allt mer utanför skolan. Det senaste exemplet på det kanske vi har i Penningborg.se. Jämför mina tidigare inlägg om Ekonomikompassen här i Skolmarknad och på Weconverse.

Jag har tyvärr inte haft tid att själv ordentligt utforska Penningborgen, en tjänst från Danske Bank (se pressmeddelande). Men Privata Affärer, som för några veckor sedan utsåg Danske bank till vinnare i kategorin ”Årets Folkbildare”, beskriver det så här:

”Penningborg.se är en virtuell värld för barn i åldrarna 5-7 år. Den virtuella världen innehåller många spel och aktiviteter som lär barnen var pengar kommer ifrån, vad pengar är värda och hur man hanterar och sparar pengar”.

Andra källor, tex Allt Om Barn, noterar att banken informerar skolor om att Penningborgen finns. Dessutom säger Danske Bank att det är frågan om en internationell satsning. Och att fler initiativ är på gång. Bland annat ett satsning för äldre barn som kommer under 2009.

Nu är bankernas kunskapande för dom små knappast en nyhet, vi äldre brukar ju gärna tjata om ”Lyckoslanten”. Kommer du ihåg vilken bank som står bakom den? Om du gör det, och samtidigt känner dig lite stolt över ditt minne, då fnissar man nog förtjust hos banken i fråga. Då har dom ju verkligen lyckats i sin marknadsföring.

För mig är det riktigt intressanta hur Penningborgen, Ekonomikompassen och liknande tjänster på Internet ser ut och fungerar. Dom är så cooola!. Den senare erbjuder dessutom en social plattform. Det är långt ifrån det tråk som många skolor och traditionella läromedelsutvecklare tar fram.

Inte sjutton behöver barn sitta i skolan framför en utrangerad dator bakom en hysteriskt låst brandvägg. Nej nu kan dom lära sig ett och annat, förlåt – tusen och mer – hemma, hos kompisen, på resan och var dom än är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *