Dagens GP publicerar idag arikeln Miljoner läggs på reklam, (jämför mitt inlägg En värdefull gymnasiemarknad förra veckan). Utifrån en hel del research skriver journalisterna att ”Göteborgsregionens gymnasier i år sammanlagt satsar cirka tio miljoner kronor på att göra reklam”. Som ofta är ”reklam” lite vagt definierat, men det verkar i det här fallet handla om annonser, broschyrer och mässaktiviteter. I kostnaden exkluderas skolpersonalens arbete med reklamaktiviteter.
Min första reflektion är att, precis som jag gissat, medför skolans förflyttning mot en marknadsorientering att deras marknadsaktiviteter ökar (ibland innebär detta en start från noll). Samtidigt gissar jag också att väldigt många skolor är dåligt rustade för att hantera situationen. Dom ansvariga är liksom inte skolade i marknadsföring.
En annan reflektion är att reklam i sig är ingen dum grej. I många situationer är bra (eller lysande) annonser, foldrar och mässaktiviteter det bästa verktyget att ta till. Vilket inte motsäger att reklam ofta används helt fel. På kort sikt är det minst sagt idiotiskt att med dyr reklam locka elever till en dålig skola. Samtidigt är det knappast lätt för en skolledare med budgetansvar, skolpengen som enda intäktskälla och ett stort elevtapp pga en dålig verksamhet att göra något vettigare än ”glättiga reklambroschyrer, tv-reklam och gratismiddagar”. Ett kommersiellt företag kan ibland låna upp pengar för att lösa kortsiktiga problem på andra sätt än att omsätta undermånliga produkter. Men, skolan verkar inte i en riktig marknad. Det är en pseudomarknad där intäkterna bestäms i ett närmast planekonomiskt system. I slutet av artikeln beskrivs ett gymnasium som satsar 640 000 kronor på reklam i år när ”niorna hade gjort det första valet i februari. Då såg det inte bra ut för skolan”.
Slutligen reflekterar jag över att allt fler skolor verkar veta vad dom håller på med. För exempelvis Donnergymnasiet (vars Göteborgsenhet är en av dom absolut populäraste friskolorna i regionen) som också finns på två ställen på Gotland, lägger max 70 000 – 80 000 kronor per år på att marknadsföra alla tre skolorna. Marknadsföring är mer än reklam, det har jag tjatat om förr. Visst kan man göra reklam för att synas. Men allt bygger på en bra, eller till och med världens bästa, verksamhet.
[Uppdatering 2005-11-01] Förra veckan publicerade GP, den 28 oktober, debattartikeln Skolpolitiker:Tio miljoner för PR kan vara för snålt. Ett intressant inlägg, fast man bör ju undra hur dom kommit fram till siffrorna.
Anser du att det borde finnas med marknadsföring i kursplanen för t ex rektorsutbildningen? Det kanske finns det, det vet jag inte…
Bra fråga, jag har besvarat den i senaste avsnittet av Skolsmart (http://skolsmart.skolmarknad.info/archives/000235.html)