Idag har jag lämnat in en ansökan till Riksbankens Jubileumsfond om bidrag till ett forskningsprojekt om skolan i flera marknadsföringsperspektiv. Se vidare ansökans sammanfattning nedan. Om ansökan klarar en första granskning är deadline för en utförligare ansökan den 25 maj. Sen dröjer det till november 2004 innan beslut tas om det blir bidrag eller ej.
Är du intresserad, vill påverka projektets utforming, eller har bråttom och vill bidra med pengar redan nu – hör av dig.
[Uppdatering 2007-06-21] På förekommen anledning publicerar jag ansökan i sin helhet. Det är min förhoppning att den kan vara ett värdefullt bidrag till dom som vill utveckla relevanta kunskaper och erfarenheter.
Sammanfattning av ansökan
En av samhällets grundläggande verksamheter, grund- och gymnasieskolan, genomgår sedan drygt 10 år en omvälvande förändring. Som en konsekvens av friskolor, fria skolval och ett skolpengssystem har skolan blivit en aktör i en (ny form av) marknad. Därmed har marknadsföringskunskap om den nya situationen blivit utomordentligt betydelsefull för flera vetenskapliga discipliner, för skolan och för de aktörer som marknadsför sig till skolan.
Problemen som detta projekt skall hantera inkluderar en allvarlig brist på vetenskaplig kunskap om marknadsföring i skolsammanhang; att marknadsföringsämnet utvecklats från en empirisk grund som avviker från skolans situation; och att det är oklart vilken etablerad marknadsföringskunskap som passar skolmarknaden.
Svensk och internationell forskning inom pedagogik, didaktik, nationalekonomi och företagsekonomi (dit marknadsföring hör) har studerat den nya skolsituationen. Men, trots omfattande forskning inom företagsledning, ekonomistyrning och organisation verkar marknadsföringsforskningen lysa med sin frånvaro. Samtidigt uppmärksammar utbildningsforskningen inte vetenskaplig marknadsföringskunskap.
Syftena med projektet är därför dels att genom litteraturstudier bidra med ett välbehövligt marknadsföringsperspektiv på skolrelaterad forskning. Dels att genom empirisk forskning med kvalitativa metoder skapa ny kunskap och utveckla ämnet marknadsföring i ett konsumentperspektiv, ett företagsperspektiv och ett relationsperspektiv.